Welkom op deze site

In actie op Kuna

Löss theater: ‘Onze Pöl. Boer!’ (Paul)

Donderdag 18 Juli: 20:00–22:00 • Theaterlaan

Zaterdag 20 Juli: 21:00–23:00 • Theaterlaan

Actuele knellende problematiek van jonge boeren gevat in een Romeo en Julia drama.

Mensen zijn vaak diep ontroerd, verwonderd over de boerenwereld door stedelingen, herkenning door boeren. Wat we regelmatig horen is dat de voorstelling het thema van de boerenproblematiek overstijgt en een veel bredere reikwijdte heeft.

‘Onze Pöl. Boer!’

Een solo door het Löss Theater uit Maastricht

Datum:  Zondag 28 juli om 13.30 uur.

Het Eibernest  in Liessel (NB) 

https://www.heteibernest.nl/

Een ontroerende theaterervaring over de actuele problematiek van onze boeren

Op boerenlocaties gespeeld door Thijs Lenders

…. als de ziel ver-ijlt…..kunnen stropdassen vlechten wat ze willen….

Dit thema is toegespitst op de actuele boerensituatie.

De Jonge boer Pöl (Paul) vecht met zichzelf en zijn omgeving om zijn droom waar te maken; . hij wil melken en groeien.  Twee jaar voordat hij het bedrijf van zijn vader gaat overnemen, verbreekt Elsbeth – zijn gedroomde vrouw –  de relatie. Hun opvattingen over boer zijn botsen. Hun liefde is een onmogelijke liefde geworden .Omdat Pöl voor uitbreiding haar weilanden nodig heeft, zit hij klem.

Enkele reacties na de voorstelling
“ Zo ging het bij ons ook. Zo herkenbaar”

“dat generatieprobleem is niet alleen bij boeren, wij hadden een winkel”

“Op meerdere lagen raakt de voorstelling aan essenties”

“ik had geen idee wat voor wereld er zich achter de deuren van boerderijen afspeelt”

“Als mijn man nog geleefd had, die was weggelopen”

Thijs Lenders en het Löss Theater

De voorstelling is geschreven en wordt gespeeld door boerenzoon en theatermaker Thijs Lenders. Hij groeide op in Limburg op een gemengd bedrijf dat na de ruilverkaveling een melkveebedrijf werd.

Thijs Lenders richtte na zijn opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht in 1985 Theater Spelonk op. In 1988 won hij een landelijke prijs voor vernieuwend theater. Dat leidde in 1989 tot de oprichting van het Löss Theater; podium voor experimenteel theater, dans, performance, en wereldmuziek.

De daarna opgerichte Löss Theaterwerkplaats was een van de 11 door het toenmalig ministerie van WVC erkende theaterwerkplaatsen.

Een burn-out velde hem. Hij wisselde van koers, stichtte een gezin en werkte als trainingsacteur, trainer en coach.

In 2015 volgde hij een schrijfcursus bij Geert Kimpen en schreef vervolgens “onze Pöl. Boer!”

Nadat zijn kinderen uitvlogen blies hij In 2017 het Löss Theater nieuw leven in met de locatievoorstelling “onze Pöl. Boer! Gezien de actualiteit van de voorstelling kan hij de komende jaren vooruit.. Daar zoekt hij locaties voor in Nederland en (Vlaams) België.

Daarnaast is het gastheerschap van groot belang. De gastboer en boerin staan open voor de maatschappelijke thema’s rond voedselproductie en de ontwikkelingen ervan. Na de voorstelling wordt er een nazit gefaciliteerd waar het publiek onder het genot van een drankje met de schrijver/acteur van gedachten kan wisselen. Voor doelgroepen mogelijk met een gespreksleider.

De uitvoering duurt twee uur inclusief een pauze. De duur van de nazit hangt af van hoe het gesprek verloopt.

Löss Theater werkt vanuit de gedachte van de geefeconomie. Dat betekent dat er geen entree geheven wordt maar dat het publiek de voorstelling waardeert middels een vrije gave.

WEER GAAT HET DOEK OPEN OP:

Zondag 4 augustus 13.30-15.30u

Torenmolen Gronsveld

Rijksweg 90, 6228XZ Maastricht

‘ONZE PöL. BOER!’

door reizend Löss Theater Maastricht 

In samenwerking met VELT Zuid Limburg.

Boerenzoon en theatermaker Thijs Lenders neemt je spelend en vertellend mee achter de schermen van de boerderij. De emoties rond vlees en melk! Welke waarden liggen er achter die emoties? Waar ligt de kracht van de gemeenschap, waar ligt de kracht van de eenling?
‘Onze Pöl. Boer!’ is een actueel drama over de levende praktijk van het boerengezin Delkers. Het gezin is in de greep van een belast verleden en de gedroomde toekomst. Een ‘clash’ van contrasten in cultuur- en natuuropvattingen. Daar doorheen speelt de eeuwige liefde zijn rol en eist zijn tol.

We volgen de trotse boer Pöl (Paul) in een worsteling met de wereld om hem heen. Een maand nadat zijn beoogde (buur-)vrouw Elsbeth, hun relatie heeft beëindigd. Dat gebeurt hem twee jaar voordat hij het bedrijf van zijn vader overneemt.
onze Pöl. Boer! is een moderne versie van Romeo en Julia in een boerensetting.

Kosten: Het Löss Theater werkt vanuit het idee van de geefeconomie. Uitvoeringen zijn op basis van vrije gave!

Ivm beperkt aantal plaatsen graag reserveren via: secretariaatlosstheater@gmail.com

(op de dag van uitvoering, kan dat nog tot 12.00u via het telnr: 06-15689150)
Uitnodiging tot nagesprek:

“Als de overheid doorgaat met dit beleid, worden boeren een zeldzaamheid”

Na de voorstelling wordt U uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over de gaande transitie.
Nu de overheid een klimaatakkoord heeft bereikt, kunnen we een duurzamere en meer soevereine voedselproductie ontwikkelen. Andere landbouwmethoden, die gezonder zijn en daarmee, qua ‘waarachtige’ kostprijs, vele malen goedkoper, zijn mogelijk!
Wat is uw mening hierover? We hopen op een vruchtbare dialoog tussen boeren, burgers, consumenten, voedselproducenten, beleidsmakers en grondeigenaren.
Wilt u een uitvoering organiseren op uw locatie?
‘ Onze Pöl. Boer! ‘ is een aangrijpend verhaal dat herkenning en ontroering oproept. Heeft u een groep van 20-30 mensen en een locatie: ‘Pöl’ komt naar u toe! Heeft u een geschikte locatie, een stal, een schuur, een afdak, een grote huiskamer en u wil daar 20-30 mensen ontvangen. Neem dan contact op met info@praesens.nl of 06-15689150.

 

‘Onze Pöl. Boer!’

Zondag 15 sept. 13.30-15.30u

Thanda Ecologisch centrum

Thull 33 , 6365 AC Beekdaelen.

 

‘Onze Pöl. Boer!’ in Voedselbos Natuurgaard KorteVonck in Heythuysen

Vrijdag 14 juni om 19.00 staat “Pöl” in het nieuw aangelegd voedselbos op een open plek in de buitenlucht. Dit is de eerste uitvoering die buiten is.

Adres Heide 3 6093 PA Heythuysen. De tom-tom gebruiken verdient aanbeveling, want het is echt buitengebied. Fijn als u op tijd komt want tussen 19.00 en 19.30 wordt u naar de plek geleid en krijgt u informatie over het voedselbos. Een Belgisch trekpaard met een kar zorgt voor de koffievoorziening. Neem een dekentje mee voor als het wat fris is. Bij regen is er een noodlocatie. Mail u reservering daarom naar;  jacquesvoncken@gmail.com. U krijgt dan een bericht als de locatie wegens regen wijzigt.

‘Onze Pöl. Boer!’ in Riel bij Tilburg

Welkom op 31 maart bij de uitvoering van  ‘…onze Pöl.Boer!’ op de bijzondere en biologische melkveehouderij van de familie Van Roessel-van der Heijden

Door de bijzondere ligging en mogelijkheden van hun bedrijf hebben wij de kans gegrepen om tot een dag-arrangement te komen.

Daarom bieden wij voorafgaand aan de voorstelling een wandeling door de Regte Heide aan,  gevolgd door een biologische lunch, u geniet daarna van ‘önze Pöl. Boer!’ en na afloop van een consumptie om lekker na te praten.

Wie aan het hele arrangement deel wil nemen arriveert tussen 11.00 en 11.15 op het erf. Natuurgids Rie-Anne van Laarhoven neemt u mee door natuurgebied De Regte Heide voor een wandeling van een uur.  Harriëtte en Wim, gastvrouw en gastheer,  verzorgen om 12.30 uur een uitgebreide biologische lunch*. De voorstelling ‘onze Pöl. Boer!’ begint om 13.30 uur. Met een pauze eindigt hij om 15.30 uur. Daarna ontvangt u een consumptie om gezellig na te praten.

*voor de lunch inclusief consumptie voor na afloop betaald u 15 euro. Uw waardering voor ‘onze Pöl. Boer’ is op basis van vrije gave na de uitvoering.

Wil u wel de voorstelling zien, maar past de wandeling of nazit niet in uw dagplanning dan bent u uiteraard van harte welkom om alleen de voorstelling bij te wonen.

Reserveer u plaats!

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is het nodig om te reserveren. U stuurt een mail naar info@losstheater.nl
Vermeld het aantal personen en of u aan de wandeling en/of lunch deelneemt.
Van ons krijgt u dan een bevestiging retour. Wij gaan er van uit dat wie reserveert ook daadwerkelijk komt.
Mocht u onverwacht toch verhinderd zijn, bel dan s.v.p. tijdig met 06-15689150. Dan kunnen we uw plaats wellicht nog doorgeven!

Adres De Regte Heijden:  Oude Tilburgsebaan 12 A  5133 BE Riel  www.deregteheijden.nl

We zien er naar uit! Tot zondag 31 maart !

‘Onze Pöl. Boer!’  door het Löss Theater Maastricht

Boerenzoon en theatermaker Thijs Lenders neemt je spelend en vertellend mee achter de schermen van de boerderij. De emoties rond vlees en melk! Welke waarden liggen er achter die emoties? Waar ligt de kracht van de gemeenschap, waar ligt de kracht van de eenling?

‘onze Pöl. Boer!’ is een actueel drama over de levende praktijk van het boerengezin Delkers. Het gezin is in de greep van een belast verleden en de gedroomde toekomst. Een ‘clash’ van contrasten in cultuur- en natuuropvattingen. Daar doorheen speelt de eeuwige liefde zijn rol en eist zijn tol.

We volgen de trotse boer Pöl (Paul) in een worsteling met de wereld om hem heen. Een maand nadat zijn beoogde (buur-)vrouw Elsbeth, hun relatie heeft beëindigd. Dat gebeurt hem twee jaar voordat hij het bedrijf van zijn vader overneemt.
onze Pöl. Boer! is een moderne versie van Romeo en Julia in een boerensetting.

Na de recente uitspraken van landbouwminister Carola Schouten over circulaire landbouw staat het stuk met beide voeten in de actuele klei.

 

 

Het Löss Theater werkt vanuit het idee van de geefeconomie.  Uitvoeringen zijn op basis van vrije gave!
Meld u aan  via info@losstheater.nl of  06-15689150 (tot 17.00 u. op de dag van uitvoering, zondags tot 12.00 u.)

Wilt u een uitvoering organiseren op uw locatie?

onze Pöl. Boer! is een aangrijpend verhaal dat herkenning en ontroering oproept.  Heeft u een groep van 20-30 mensen en een locatie: ‘Pöl’ komt naar u toe! Heeft u een geschikte locatie, een stal, een schuur, een afdak, een grote huiskamer en u wil daar 20-30 mensen ontvangen, laat het ons weten. Klik voor meer info op : ‘Locaties’

Als u het Löss Theater op een of andere manier wil ondersteunen neem dan contact met ons op via info@losstheater.nl

 

Met dank aan Stichting Ateliers Maastricht en Toneelacademie Maastricht voor het ter beschikking stellen van de theaterzaal tijdens de zomer-en kerstvakantie.

 

Löss Theater
06-15689150
onze voorkeur gaat uit naar email
info@losstheater.nl

kvk 41077411

Triodosbank
NL79TRIO0338833099